Archief

2022-2023

30 juni & 1 juli: De Verstrengeling

De Verstrengeling werd op 30 juni en 1 juli opgevoerd in Theaterhuis De Berenkuil. Onder leiding van lidregisseur Linde Bekkers werd het publiek meegenomen in het verhaal van Lola, die haar moeder verloor aan kanker. Ook volgde het publiek Jet, die losbrak van een ongezonde relatie met Mees. Hun levens en de levens van de andere personages werden beïnvloed door de lotsgodinnen. Zij waren altijd aanwezig tijdens de voorstelling, soms op de voorgrond en soms op de achtergrond. Door de hele voorstelling werd er gedanst en kwamen er prachtige monologen en diaologen aan bod. De spelers en regisseur kregen het voor elkaar om deze moeilijke thematiek op een mooie manier in beeld te brengen. Dit zorgde voor een heleboel kippenvel en af en toe een traan bij het publiek. 

Regisseur: Linde Bekkers

Concept: Linde Bekkers

Tekst: Linde Bekkers en spelers

Dramaturgie: Anna Perfors

Dans: Lena van Halen

Filmregie en montage: Gijs op ten Noort

D.O.P: Aron Ludikhuijze

Locatie: Theaterhuis De Berenkuil

Mede mogelijk gemaakt: Gemeente Utrecht, Parnassos Cultuurcentrum en Opslagman.nl

2 & 3 juni: (DIS)ORDER

(DIS)ORDER werd op 2 en 3 juni opgevoerd in Theaterschool Utrecht. Onder leiding van regisseur Evy van Mazijk namen de spelers het publiek mee naar hun dorpje Vredebeek, waar een rechtszaak plaatsvond. Vredebeek was normaal een vredig dorpje, met 12 bewoners. Ooit opgericht als experiment van de overheid.

De rechtszaak ging in eerst instantie over een diefstal maar uiteindelijk werden de moordenaars van een vermiste dorpsbewoner berecht. Dit leidde er toe dat de rol van rechter, normaal altijd de dorpsoudste, moest worden overgenomen door een nieuwe bewoner. Nadat de verdachten waren berecht, kwam de vraag op om Vredebeek wel of niet te laten voor bestaan. Aan het einde van de voorstelling kwam het experiment ten einde en gingen alle bewoners weer hun eigen weg. 

Regisseur: Evy van Mazijk

Locatie: Theaterschool Utrecht

Mede mogelijk gemaakt: U-Fonds, Fentener van Vlissingen Fonds, K.F. Hein Fonds, Parnassos Cultuurcentrum en Opslagman.nl

26 & 27 mei: Twee violen en een trommel en een fluit

Twee violen en een trommel en een fluit werd op 26 en 27 mei opgevoerd in Parnassos Cultuurcentrum. Onder leiding van regisseur Jip Lippe namen de spelers het publiek mee in de typische kringverjaardag. Verjaardagsliedjes, de gekste verhalen en vooroordelen van familieleden kwamen voorbij. Ook was er een spelshow, werd er gehuild om een lactose intolerantie en werd er samen gezongen en gedanst. Het was enorm herkenbaar en grappig voor het publiek.

Regie: Jip Lippe

Muzikale begeleiding: Sarah Schaeffer

Locatie: Parnassos Cultuurcentrum

Mede mogelijk gemaakt: U-Fonds, Mien van ‘t Sant Fonds, Parnassos Cultuurcentrum en Opslagman.nl

12 en 13 mei: de Menaechmi

De Menaechmi werd op 12 en 13 mei opgevoerd in Theaterhuis De Berenkuil. On leiding van lidregisseur Carmen Andreas namen de spelers het publiek mee in het verhaal van de Menaechmi. Tijdens de voorstelling zag het publiek hoe twee broers elkaar steeds op ongelukkige wijze misliepen maar elkaar uiteindelijk in de armen konden sluiten. Ook maakte het publiek kennis met hun slaafjes, minaressen, vrouwen en vaders. De twee vertellers leidden het publiek door het verhaal heen. Het was een heerlijk komische voorstelling. 

Regie: Carmen Andreas

Tekst & bewerking: Carmen Andreas

Tekst vader: Louis Couperus (1916)

Locatie: Theaterhuis De Berenkuil

Mede mogelijk gemaakt: U-Fonds, VIDIUS Fonds, Parnassos Cultuurcentrum en Opslagman.nl

28 & 29 april 2023: De Ceremonie

De Ceremonie werd op 28 en 29 april opgevoerd in Parnassos Cultuurcentrum. Onder leiding van regisseur Jan van der Smissen namen de spelers het publiek mee in het sterfproces van de koning. Aan het begin van de voorstelling krijgt hij te horen dat hij dood gaat, hij gaat door fases van ongeloof, boosheid en vervolgens acceptatie van het einde. Ondertussen is de strijd voelbaar tussen de oude vrouw en de jonge vrouw van de koning. 

Regie: Jan van der Smissen

Locatie: Parnassos Cultuurcentrum

Mede mogelijk gemaakt: Gemeente Utrecht, U-Fonds, VIDIUS Fonds, Carel Nengerman Fonds, Parnassos Cultuurcentrum en Opslagman.nl. 

24 & 25 maart 2023: Free
Lustrumvoorstelling

Op 24 en 25 maart stond de eerste lustrumproductie van STUK op de planken. Onder leiding van regisseur Robert Tatsis werd de musical Free opgevoerd. Het publiek werd meegenomen in de wereld van de hippies. Een groep hippies leeft vredig met elkaar samen totdat de gemeente op de plaats waar zij wonen flats wil gaan bouwen. Ze organiseren nog een laatste feest, op dat feest wordt een van de hippies verliefd op een bezoekster.

Verliefd worden in een tijd van oorlog leidt tot onrust. Het roept de vraag op of voor jezelf te moeten kiezen of voor de idealen van het volk dat op dat moment in oorlog is. Grote vragen zoals ‘Waar staan wij voor?’ en ‘Welke rol willen wij innemen in deze wereld?’ stonden centraal. 

Regie: Robert Tatsis

Zangbegeleiding: Camille Beurret en Eva Tamminga

Choreografie: Robert Tatsis, Elza Rous, Flore van Lier en Alyza Dikilitas

Tekst ‘Geen zorgen’: Cas van Heumen en Pleun Dirks

Locatie: ZIMIHC Zuilen

Mede mogelijk gemaakt door: Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Parnassos Cultuurcentrum en Opslagman.nl

27 & 28 januari 2023: Analemma

Op 27 en 28 januari werd de voorstelling Analemma opgevoerd onder leiding van onze eigen lidregisseurs Kasper Nooteboom en Lisanne Pol. We volgden het verhaal van meisje dat midden op een plein een boek aan het lezen was. Ondertussen werden we meegezogen in het leven van alle passanten die het meisje wel of niet aansproken. Zo is er de mevrouw die blikjes icetea probeert te verkopen, de verdwaalde man met de kaart en het groepje jongeren. 

Analemma liet ons stil staan bij de kleine mooie dingen in het leven. 

Regie: Kasper Nooteboom en Lisanne Pol

Muziek: Ries van den Boomen, Kasper Nooteboom en Lisanne Pol

Locatie: Theaterhuis De Berenkuil

Mede mogelijk gemaakt: Mien van ‘t Sant Fonds, het U-Fonds, Parnassos Cultuurcentrum en Opslagman.nl.

2021 -2022

25 & 26 Juni 2022: Antigone

Op 25 en 26 juni speelden tien spelers van STV STUK in de Griekse tragedie Antigone. In de stad Thebe heeft een heftige oorlog de stad geteisterd. Twee broers genaamd Polyneikes en Eteokles vochten om de macht over Thebe. In deze strijd hebben ze elkaar vermoord. Kreoon nam de macht over en besloot alleen Eteokles een waardige begrafenis te geven. Daar is Antigone het niet mee eens en wilde haar broer Polyneikes begraven. Koste wat het kost. Zijn mensen eigenlijk wel goed of slecht? En wie heeft er schuld in ons verhaal? Ben je schuldig als je voor jezelf kiest? Of maakt dat je juist sterk? Antigone was een stuk over de volharding van de individu en de macht van een dictatuur. 

Regie: Naomi Aalbers
Dramaturgische hulp: Sterre Zwaanenburg
Foto’s door Lindy Zimmer Fotografie

18 & 19 Juni 2022: Hamlet

Op 18 en 19 juni speelden elf spelers van STV STUK in de Shakespear klassieker Hamlet. Hamlet was een voorstelling over liefde, macht, verraad, pijn en eenzaamheid in een land waar oorlog dreigt. Wat doe je als je vader is vermoord door diens broer en je moeder snel daarna trouwt met de moordenaar? Hamlet was woedend, verraden, eenzaam, bang. Verblind door boosheid en uit loyaliteit aan zijn vader koos Hamlet voor wraak. De voorstelling Hamlet is gebaseerd op de klassieker van Shakespear, maar in een modern jasje gestopt.

Regie: Jan van der Smissen

3 & 4 Juni 2022: Ad Fundum

Op 3 en 4 juni speelden twaalf spelers van STV STUK in de montagevoorstelling  Ad Fundum. Een huisavond met een opeenstapeling van katers, feesten, keuzestress, onenigheid en wereldproblematiek. Twaalf huisgenoten namen je mee in een poging tot ontsnapping van het innerlijk. Ze vallen en staan weer op, uit angst voor stilstand. Want wat als je even stilstaat bij wat je allemaal voelt? Ad Fundum was een voorstelling gevuld met onrust, bierkratten en bovenal diep verstopte kwetsbaarheid.

Regie: Storm Boender

29 & 30 April 2022: 2084

Op 29 en 30 april speelden twaalf spelers van STV STUK in het futuristische 2084. Wat als het allemaal goed komt met de mensheid? Wat als we alle sociale en praktische obstakels overwinnen voordat het te laat is? De wereld van 2084 is een wereld waar men elkaar begroet met een knuffel en een compliment. Maar is het wel mogelijk om perfectie te behalen? 2084 is geïnspireerd op onder andere 1984, alleen is de dystopie vervangen door utopie. De spelers namen je mee in deze utopie, en lieten je nadenken over wat gelukkig zijn betekent.

Regie: David Lvov

1 & 2 April 2022: Noem het maar liefde

Op 1 en 2 April 2022 kon het publiek plaatsnemen in de lobby van het grandioze Grand Imperium Hotel. Veertien spelers van STV STUK vertolkten de hotelgasten in hun zoektocht naar de liefde. Een zoektocht gedreven door diepe verlangens en valse verwachtingen. Allerlei soorten liefde kwamen aan bod in Noem Het Maar Liefde. Van gêne voor een onconventionele liefde tot een uitgeblust huwelijk waar de liefde eigenlijk ver te zoeken is. Hoe romantisch ook zo´n zoektocht lijkt, de werkelijkheid bleek anders dan verwacht. In Noem het maar liefde werd vanuit verschillende hoeken de bekrisitering van de witte man met zijn privileges en machtpostitie belicht.

Regie: Daan van de Ven
Tekst: Mirte Koerts

4 & 5 Maart 2022: YOU(TH)

Op 4 en 5 maart 2022 speelde spelers van STV STUK de montagevoorstelling YOU(TH). Tien jongeren in de wachtkamer van hun leven. Deze tien jongeren manoeuvreerde zich door de prestatiegeneratie, jezelf vinden en jeugdtrauma’s. Ze onderzochten wat voor effect je jeugd gehad heeft op hoe en waar je nu bent. Een voorstelling over een wachtkamer met een corporate kleuter, een spelshow, iemand die verdrinkt en veel energie.

Regie: Evy van Mazijk 

5 & 6 februari 2022: Tomato Boogie

Twaalf spelers van STV STUK speelden op 5 en 6 februari 2022 het muzikale verhaal van Tomato Boogie. Tomato Boogie is een muziektheatervoorstelling over de keuken van een toprestaurant waar het personeel elkaar “de pan uit vecht”. Al het personeel probeert hun plek te vinden in de keuken en autoriteit te claimen. Tot een van de personeelsleden de bevrijdende kracht ontdekt van “de beweging”. Je volgt het personeel die langzamerhand allemaal deze “beweging” weten te vinden en daarmee ook hun plek in de keuken. Een voorstelling vol met muziek, zang, dans en tomaten.

Regie: Eva Doueiri 
Muziek: Koen Wijnands & Myrthe van der Vuurst de Vries

20 & 21 november 2021: Romeo en Julia Gaat Door

Op 20 en 21 november 2021 speelden negen spelers van STV STUK de voorstelling Romeo en Julia Gaat Door in Theaterschool Utrecht. In deze voorstelling gebaseerd op Romeo en Julia van Shakespeare volg je negen spelers die een voorstelling proberen te maken tijdens de corona crisis. Waar iedereen met goede moed begon, werd dat al snel anders toen de repetities niet meer door konden gaan. Ondertussen spelen er ook persoonlijke issues rondom corona bij de spelers.  De spelers nemen je mee in dit proces om uiteindelijk na 1,5 jaar repeteren toch de voorstelling Romeo en Julia te kunnen spelen voor een volle zaal.
Een voorstelling over worstelingen in crisistijd en over de jonge liefde tussen twee mensen. 

Regisseur: Eva Stam

2020 -2021

25 & 26 juni 2021: Chris en Marie en Marie en Chris

‘Als ik bij jou anders was, dan lag dat niet aan mij, maar aan jou.’

Tien spelers van STV STUK speelden de voorstelling Chris en Marie en Marie en Chris in Theaterhuis de Berenkuil. Het was een intieme voorstelling over de relatie van Chris en Marie en hoe deze zich ontwikkelde door de tijd heen. Met vijf spelers die Chris speelden en vijf spelers die Marie speelden, maakte de voorstelling de liefdesrelatie universeel. De tien spelers namen je mee in het verhaal van twee opgroeiende jonge mensen die niet met en niet zonder elkaar kunnen, en die ondertussen grote invloed op elkaars leven uitoefenen.

Chris en Marie en Marie en Chris is gebaseerd op de roman Normale mensen van Sally Rooney.

Regisseur: Merel Jansen

19 & 20 juni 2021: Ifigeneia

“Hoe ver ga jij voor een belofte?”

Op 19 en 20 juni brachten tien spelers het eeuwenoude verhaal van Ifigeneia ten toneel. Het was een meeslepende voorstelling waarin de spelers het publiek meenamen naar de vooravond van de Trojaanse Oorlog. De personages kwamen tot leven en maakte het verdriet en de tweestrijd voelbaar voor iedereen in de zaal en iedereen die naar de livestream keek. Het geheel werd versterkt door de muziek die uiterst goed paste bij de sfeer van de voorstelling.

Regisseurs: Andrea de Vries & Heleen Molthoff

Poster Ifigeneia

11 & 12 juni 2021: Liefdesverklaring

“Want als we niet met elkaar zijn is het over en wordt alles triest en stil”.

Op 11 en 12 juni 2021 brachten negen spelers Liefdesverklaring van Magne van den Berg en Nicole Beutler ten tonele in de theaterzaal van Parnassos. De spelers betoverde ons, via een livestream en een paar gelukkigen in de zaal, met liefdesliedjes, persoonlijke gedichtjes en een prachtige ultrasnelle uitvoering van Romeo en Julia.

Liefdesverklaring was een letterlijke liefdesverklaring aan haar publiek. De voorstelling was een verleidelijke uitnodiging aan het publiek. Een uitdaging om jezelf te laten zien en een uitdaging aan de kracht van samenzijn. We bestaan dankzij de ander. Een verbondenheid in de spanning van het spel met de liefde; de humor; de kracht van het lichaam; de verleiding; de angst voor het verlaten worden en de moed om afscheid te nemen.

Regisseur: Jan van der Smissen

poster LV

2019-2020

30 & 31 oktober 2020: De Gelaarsde Poes

De Gelaarsde Poes is een muzikale parodie op het sprookje ‘De Gelaarsde Kat’, geschreven door Don Duyns. Als molenaarszoon Jaap alles kwijtraakt, kan hij nog maar op één vriend vertrouwen: zijn Gelaarsde Poes. Samen trekken ze door het dwergstaatje Biechtenstein, op zoek naar eten en werk. Door de slimme en onnavolgbare streken van Poes weten de twee in no time het vertrouwen van de koning te winnen en zich een plek aan het hof te verwerven. Maar is alles wel zo mooi als het lijkt? Is prinses Wendy zo lief als ze er uit ziet? Kan een monster ook een muis zijn? En hoeveel levens heeft een kat eigenlijk?

Regisseur: Iris van den Berg

3 & 4 oktober 2020: Face Reality

Studenten groeien op in een wereld vol keuzes. Een verschrikkelijk groot palet aan keuzes, waarbij de druk steeds hoger wordt. Hoe ga je om met deze druk? En welke keuzes maak je? Wie stel je teleur als je een bepaalde keuze maakt? En kan je wel alles tegelijk kiezen?

Als je de ene keuze maakt, sluit je de andere keuze uit. En stel je dan ook nog eens voor dat je iets daardoor zou missen. Door al deze vragen verdoven we, blussen we uit of rennen we de marathon om alles te kunnen bijbenen. Hoe geef je gehoor aan een thematiek die in je eigen leven speelt? En hoe geef je andere mensen inzicht van andere generaties of medestudenten in wat er bij jou leeft?

Regisseur: Sanny Kemp

26 & 27 september 2020: STUCK on the Beach!

STUCK on the Beach! zal zich afspelen op een tropisch eiland gelegen in het altijd zonnige zuiden. Hier zullen vijftien kandidaten worden achtergelaten en alles eraan doen om eliminatie te voorkomen in deze mysterieuze strijd, met hun voeten in het zand en een piña colada in de hand.

Regisseurs: Margo van Hilvoorde en Samuel Spithorst

5 & 6 juni 2020: 1000 Zalen (online)

1000 Zalen is een digitale voorstelling, gemaakt door Anna van der Heiden-Kunst met 11 spelers van STV STUK, naar een tekst van Bo Tarenskeen. Het is een droogkomische, licht absurdistische voorstelling over Zalencentrum De Leeuwenrots, waarin 38 personages zoeken naar hun plek in het multifunctionele centrum. Een voorstelling vol zoektochten, verdwalen, het vinden van het verkeerde, vergeten worden en voortdurende misverstanden.

Regisseur Anna van der Heiden-Kunst is derdejaars student aan de Academie voor Theater aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Schrijver Bo Tarenskeen won met zijn afstudeerwerk 1000 Zalen in 2009 de Ton Lutz-prijs.

Regie door: Anna van der Heiden-Kunst

17 & 18 januari 2020: Lief!

Lief! is een poëtische voorstelling waarin niets anders telt dan de liefde. In onze prestatiegerichte samenleving zijn we zo verhard geworden dat we soms vergeten elkaar eens een kopje thee te geven, een liefdesbrief te schrijven of voor iemand op te staan in de trein. De voorstelling is een aaneenschakeling van gedichten, lieve daden, monologen, liefdesliedjes, knuffels en liefdesbrieven waarmee we het publiek doen ontroeren, lachen en misselijk maken van de liefde.

Regie door: Anna Perfors

2018-2019

14 juni 2019: Koningin Lear

STV STUK presenteert: Koningin Lear – een bewerking door Tom Lanoye naar Shakespeares tragedie King Lear

Géén oude, grijze, middeleeuwse koning, zoals in Shakespeare’s King Lear, maar een hedendaagse ‘Leading Lady’: Elisabeth Lear, de CEO van een enorm succesvolle multinational. Geconfronteerd met haar opkomende dementie aan de vooravond van een wereldwijde financiële crisis, verdeelt zij het bedrijf geheel onverwachts onder haar drie zonen. Ze vraagt slechts hun eed van liefde en dankbaarheid. De jongste zoon, haar favoriet, weigert. De oude Elisabeth wordt gekatapulteerd in een vervreemde wereld waarin zij alles verliest wat haar dierbaar was, waaronder haar zicht op de realiteit.

Een voorstelling over familie en verraad, liefde en angst, controle en krankzinnigheid. De gevolgen zijn niet te overzien, eindigend in het ultieme offer…

Regie door: Bram van Overdijk

31 mei & 1 juni 2019: Café Oedipus

Café Oedipus, een rigoureuze bewerking van de bekende tragedie. Dertien spelers nemen u mee in de angst en pijn van deze gekwelde koning uit de klassieke oudheid. Zoals dat gaat in een café komt er af en toe nog wel iemand anders binnenvallen: een mislukte kunstenaar, een jonge vrouw met liefdesverdriet, een uitvaartverzorgster zonder nabestaanden… Maar het gaat natuurlijk om Oedipus, de meest beklagenswaardige sterveling aller tijden. Toch?

Regie door: Simon Versteeg

Muziek door: Theun Zeijdner

23 & 24 mei 2019: En Ik Neem Mee

’Ik ken een hele hoop volwassenen en sommigen lijken best een soort van gelukkig.’’

We zijn geen kinderen meer, maar ook nog niet écht volwassen. Nu we op de rand van de boze grote mensenwereld klaarstaan om in het diepe te springen, beginnen we toch vragen te stellen: Wat staat ons te wachten? Wat wil ik meenemen? Wat niet? Heb ik wel ingecheckt? De grootste vraag is: Wil ik dit wel?

In een samenwerking met de Hogeschool van de Kunsten Utrecht en de rockband Disco Lizard, presenteert STV STUK de luchtige coming of age theatervoorstelling: ‘En ik neem mee’.

Regie door: Stan Ligtenberg

19 januari 2019: De Knecht van Twee Meesters

Signore en signori, laat u onderdompelen in het zonnige Venetië van de zeventiende eeuw tijdens de koude wintermaanden in Nederland! In deze prachtige stad is namelijk van alles aan de hand. Een klungelige knecht heeft weer eens teveel op zijn hals gehaald en probeert uit alle macht te voorkomen dat hij door de mand valt. Een jaloerse man gaat de strijd aan met zijn rivaal. Daar komt nog bij dat een prachtige vrouwe per ongeluk is verloofd met twee mannen, al is een van deze mannen niet wat hij lijkt… Kortom, in deze energieke komedie zal u zich geen moment vervelen. Benieuwd hoe deze verhalen samen zullen komen? Komt dat zien en laat de personages u verbazen!

Regie door: Valerie Delwel